Disk Google je celosvětově jednou z nejpoužívanějších cloudových služeb, protože nabízí mnoho funkcí zdarma. Jednou z nich je možnost sdílení souborů s třetími stranami. Problém je v tom, že pokud s tímto nástrojem pracujete pravidelně, může nastat chvíle, kdy nebudete vědět, kdo má přístup k souborům na Disku Google.
Abyste mohli lépe vylepšovat své soubory a kontrolovat soukromí, vysvětlíme, jak můžete zjistit, kdo jsou lidé, kterým jste poskytli přístup k určitým dokumentům nebo souborům.
Všechny výhody sdílení souborů prostřednictvím Disku Google

Tento nástroj Google se snadno používá a je velmi dostupný, a proto má miliony uživatelů. Sdílení souborů přes něj nám poskytuje řadu výhod:
Přístup odkudkoli
Soubory, které jsme nahráli do cloudu, bez ohledu na to, zda jsme je sdíleli nebo ne, budou dostupné kdykoli a z jakéhokoli zařízení s přístupem k internetu. V éře práce na dálku je to obzvlášť zajímavé.
Spolupráce v reálném čase
Jednou z velkých výhod poskytnutí přístupu k souborům na Disku Google dalším lidem je, že mohou pracovat na stejném dokumentu ve stejnou dobu. Zbytek uvidí změny v reálném čase, což hodně urychluje práci.
Kontrola verzí
Disk uchovává historii všech verzí vašich souborů. Tento umožňuje provádět revize a vrátit se k předchozí verzi v případě potřeby.
Tato funkce je užitečná zejména při práci na stejném dokumentu v průběhu času. Například, pokud připravujete svůj obchodní projekt, důležitou zprávu nebo pokud píšete svůj závěrečný diplomový projekt.
Snadné použití
Jak jsme již řekli, jednou z velkých výhod tohoto nástroje je jednoduché a intuitivní ovládání. Bude pro vás snadné vědět, jak na to vytvářet složky a distribuovat různá přístupová oprávnění, i když jste Disk Google nikdy předtím nepoužívali.
Dostatek úložné kapacity
Disk Google nabízí 15 GB bezplatného úložiště, což je více než dost pro uložení a sdílení stovek souborů. Pokud však potřebujete více místa, Můžete se rozhodnout pro placené předplatné.
Integrace s dalšími aplikacemi Google
Disk se integruje s dalšími aplikacemi Google, jako jsou Gmail, Dokumenty, Tabulky a Prezentace. Tímto způsobem je výměna souborů mezi aplikacemi velmi jednoduchá a To zvyšuje produktivitu.
Zabezpečení a soukromí
Disk Google nabízí pokročilá bezpečnostní opatření v základních oblastech, jako je šifrování dat při přenosu a v klidu, což pomáhá chránit důvěrnost souborů, které máte v cloudu, i když je sdílíte s jinými lidmi.
Také za všech okolností můžete ovládat, kdo má přístup k souborům a měnit oprávnění (nebo je odstraňte), když to považujete za nutné.
Snadné sdílení
Soubory můžete sdílet různými způsoby, ale jedním z nejjednodušších je vygenerování odkazu, který můžete poslat e-mailem nebo zprávou.
Kdo má přístup k souborům na Disku Google?

Disk Google má tolik výhod, že jste jej jistě příležitostně používali ke sdílení souborů s ostatními lidmi. Pokud ano a chcete vědět, kdo může vidět vaše soubory, proveďte následující.
Otevřete dokument, o kterém chcete vědět, s kým jste jej sdíleli, a klikněte na něj "Podíl". Tuto možnost uvidíte v pravém horním rohu vašeho zařízení.
Když na něj kliknete, objeví se vyskakovací okno, které vám řekne, kteří lidé mají k tomuto souboru přístup a jaká oprávnění na něm mají pracovat.
Prohledávejte sdílené dokumenty na Disku Google
Pokud tento nástroj používáte delší dobu, možná jste ztratili přehled o některých dokumentech, které jste kdysi sdíleli s jinými lidmi. Pokud nyní potřebujete tyto informace obnovit, máte k nim přístup.
Přejděte na WhoHasAccess a klikněte na "Prohledejte můj Disk Google hned." Udělte oprávnění, která nástroj požaduje, a nechte jej dělat svou práci. Na konci skenování vám poskytne seznam vašich sdílených dokumentů. V něm uvidíte jména i e-maily lidí, se kterými jste v té době sdíleli každý soubor.
Spravujte přístupová oprávnění ke sdíleným dokumentům
Sdílejte dokumenty prostřednictvím Google Drive Je to velmi užitečné na akademické i profesionální úrovni. Ne vždy však každému, kdo má přístup, vyhovuje, aby mohl obsah upravovat a měnit.
Chcete-li mít nad svými soubory větší kontrolu, Disk vám dává možnost nastavit různá přístupová oprávnění. Role, které můžete přiřadit, jsou:
- Lektor. Tato osoba může text pouze číst, ale nemůže provádět změny v jeho obsahu.
- Komentátor. Uživatel může zanechat komentáře, ale nemůže přímo interagovat s textem.
- Editor. Pokud tuto roli přiřadíte jiné osobě, bude mít v dokumentu stejné funkce úprav, jaké máte jako jeho tvůrce.
Udělená oprávnění můžete rychle změnit. Zadejte dokument, který vás zajímá, a klikněte na možnost „Sdílet“. Zobrazí se seznam s lidmi, kteří mají přístup k souboru, a dříve přiřazenou rolí. Kliknutím na něj se objeví nové vyskakovací okno, které vám umožní provést změny.
Z někoho s rolí editora se tak může stát prostý čtenář a naopak. V tomto okně můžete také zrušit jakákoli přístupová oprávnění, která jste udělili.
Pokud potřebujete zablokovat určitého uživatele, můžete to udělat také. Následuj tyto kroky:
- Přihlaste se na Disk Google.
- Klikněte na záložku "Sdíleno se mnou" která se zobrazí na levé straně obrazovky.
- Klikněte pravým tlačítkem na soubor uživatele, který vás zajímá, a stiskněte "Zablokovat" v rozbalovací nabídce.
- Potvrďte akci opětovným kliknutím "Zablokovat".
Díky této akci již zablokovaný uživatel nebude mít přístup k žádnému dokumentu, který jste sdíleli mezi vámi dvěma.
Jak jste viděli, vědět, kdo má přístup k souborům na Disku Google, není složité. Doporučujeme, abyste si přečetli a rozhodli o tom, zda máte zájem nadále sdílet své soubory s určitými lidmi.